Home School Life Journal From Preschool to High School

Home School Life Journal ........... Ceramics by Katie Bergenholtz
"Let us strive to make each moment beautiful."
Saint Francis DeSales

High School Ancient History Lesson 25: The Italian Renaissance: the Beginning of the Modern Era



Note the emergence of the modern ideal with the concentration on the individual as the determinant factor in his life.

Complete the following outline using your notes.

I. Social Change in Western Society
     A. Alfred von Martin -The Sociology of the Renaissance
     B. Social Classes
          1. Patriciate class
          2. Gente Nuova
          3. Lower Class -popolo minuto
II. Humanism
     A. Paul Kristeller --iterary humanism
     B. Francesco Petrarch -The Father of the Renaissance
     C. Hans Baron -civic humanism
III. The Renaissance Philosophy of the Individual
     A. Florentine Platonic Academy ---rsilio Ficino
     B. Giovanni Pico Della Mirandola (Read Oration on the Dignity of Man, 1487)
IV. The Renaissance View of History
V. Renaissance Art
     A. Innovations of Renaissance Art
     B. Leonardo da Vinci
          1.Mona Lisa
          2. The Last Supper
     C. Michelangelo
          1. David
          2. Sistine Chapel
VI. Summary: The Renaissance was the beginning of the Modern Era

High School Ancient History Lesson 24: The End of the Medieval Era



Note the unique developments that were to take place that led to the decline of the Medieval Era and the rise of the Modern Era.

Complete the following outline using your notes.

I. Effects of Trade, Towns and Money Upon Feudalism
     A. Economic Effects
     B. Political Effects

High School Ancient History Lesson 23: The Church in the Middle Ages part I I



Note that with the abuses within the Roman Catholic Church that there began a gradual decline of Church power and prestige and the beginning of the questioning of the authority of the Church.

Watch David Macaulay: Cathedral.

Complete the following outline using your notes.

I. The Grandeur of the Roman Church -The Edict of Milan.
     A. Romanesque Architecture
          1. Chartes
          2. Rheims
          3. Amiens
          4. Beauvais
II. The Beginning of the Decline
     A. Boniface VIII (Reading: Unam Sanctam)
     B. The Babylonian Captivity of the Roman Catholic Church (Avignon Papacy)
     C. The Great Schism
          1. Pope Gregory XI
          2. Pope Urban VI
          3. The Council of Pisa
          4. The Council of Constance

Read Unam Sanctam, Boniface VIII.

High School Physical Science, Test 2

Physical Science, Test 2

 1. A box weighing 50N is picked up from the ground and placed on a shelf. What additional information do you need to calculate how much work was done to move the object? 
  a) The mass of the box.
  b) The distance it was moved.
  c) The time it took to move the box.
  d) The velocity at which it moved.

2. According to Newton's Law of Universal Gravitation, the force that is formed between two masses is __________ proportional to the product of their masses and ________________ proportional to the square of the distance between them.
  a) inversely, directly
  b) inversely, inversely
  c) directly, inversely
  d) directly, directly

3. Which answer best describes the properties of a solid?
  a) not rigid, no fixed shape, no fixed volume
  b) rigid, fixed shape, fixed volume
  c) not rigid, no fixed shape, fixed volume

4. Which answer best describes the properties of a liquid?
a) not rigid, no fixed shape, no fixed volume
  b) rigid, fixed shape, fixed volume
  c) not rigid, no fixed shape, fixed volume

5. When ice melts, latent heat is __________ which __________ molecular kinetic energy and __________ hydrogen bonds.
  a) released, decreases, makes
  b) absorbed, increases, makes
  c) released, increases, breaks
  d) absorbed, increases, breaks

6. If you have a metal pot on the stove and the handle becomes too hot to touch, the thermal energy in that handle likely got there through __________.
  a) conduction
  b) convection
  c) radiation

7. Which of the following cannot happen, according to the Law of Convection of Energy?
  a) The transformation of energy.
  b) The transfer of energy.
  c) The destruction of energy.

8. What is the property of a system that enables it to work?
  a) inertia
  b) energy
  c) momentum
  d) gravity

9. What do we call a quantity that indicates how warm or how cold something is relative to the standard?
  a) temperature
  b) heat
  c) thermal energy
  d) thermodynamics

10. What is the measurement of the average kinetic energy of the molecules that make up a substance?
  a) temperature
  b) heat
  c) thermal energy
  d) thermodynamics

11. Short Answer A basketball is released at a point exactly halfway between the moon and the earth. Draw the moon, earth and basketball and indicate the forces on the ball, using vectors. Explain your drawing using Newton's Law of Universal Gravitation.

12. Label each of the following as an energy transfer or energy transformation.
  a) An ice cube melting slowly at room temperature.  ____________
  b) Your car burning gas to power the engine and make the wheels turn. ____________
  c) A diver leaping off a cliff and starting to fall to the water. ____________

13. Short Answer Explain what specific heat capacity is. Use an example from everyday life to show that different materials have different specific heat capacities.

14. Short Answer You're using spray paint to paint a fence. You decide to paint the front holding the can one meter from the fence, and to paint the back, you hold the can two meters from the fence. How will the thickness of the paint on the two sides of the fence compare? Be as specific as possible. What type of law enabled you to find the answer?

15. Short Answer A vase resting on a high school has a potential energy of 40 J. Your cat knocks the vase off the shelf, and it falls to the ground. How much potential energy does the vase have when it is halfway to the ground? 

16. Paragraph Answer Your aunt is staying for the weekend and complains every morning that the tile floor in the bathroom is so much colder than the wood floor in the hallway. Explain why she is technically wrong, being sure to discuss the Second Law of Thermodynamics and include the terms thermal equilibrium and conduction in your answer.

17. Paragraph Answer If you need to stop an out of control car, and want to live to tell the tale, do you run into a brick wall or a haystack? Include at least one equation and the terms impulse and momentum in your answer.

18. Paragraph Answer As one of our demonstrations, we made a cloud in a bottle. Explain the physics behind the demonstration.

19. Paragraph Answer If you have two objects and you want to increase their gravitational attraction, what two properties could you alter, and how?


Answers: 
1. b
2. c
3. b
4. c
5. d
6. a
7. c
8. b
9. a
10. a
11. 
12. transfer, transformation, transformation
13.
14.
15. 20, halfway; 0, full way
16.
17.
18.
19.

Grading: 2 points for each multiple choice, 6 points for questions 11 and 12, 8 points for questions 13, 14 and 15,  12 points for questions 16 and 17, 14 points for question 18 and 6 points for question 19.

Source: The questions come from reading Conceptual Physics.




High School Ancient History Lesson 22: The Church in the Middle Ages part I


Note that with the need for security, the Roman Catholic Church became so powerful and dominant that no monarch dared to question it's authority.

Complete the outline using your notes.

I. Growth of the power of the Roman Catholic Church
     A. The power of Salvation. 
           1. Read The Petrine Theory.
     B. Corpus Christendom

II. Investiture Controversy. Read Question of Papal Supremacy
     A. The Investiture Controversy led to an unprecedented expansion of the claim of papal supremacy from the ecclesiastical into the temporal sphere.

III. The Growth and the Solidifying of Roman Catholic Church's Power
     A. Actual Powers of the Roman Catholic Church
          1. Excommunication
          2. Interdict
     B. Growing Centralization
          1. College of Cardinals
          2. Canon Law
          3. Roman Curia
          4. Roman Camara

High School Ancient History Lesson 21: The Expanding Medieval Frontier



Note that contrary to the idea that the Middle Ages was a Dark Age, that tremendous expansion actually took place -territoriality, socially, economically and intellectually.

I. End of the Invasions -The Open Society of the Middle Ages

II. Territorial Expansion
     A .Spain --The Reconquista
     B. Byzantine Empire -Robert Guiscard
     C. William the Conqueror -The Bayeux Tapestry --The Battle of Hastings
     D. The Crusades
          1. James Brundage The Medieval Canon Law and the Crusades
          2. The Council of Clermont. 
              a. Read Pope Urban's Speech at Clearmont, France
          3. The First Crusade, 1096
          4. The Second Crusade, 1147
          5. The Third Crusade, 1189
          6. The Four Lost Crusades, 1202, 1219, 1228, 1248

III. Effects of Expansion
     A. Social Effects/Expansion
     B. Economic Effects/Expansion
     C. Intellectual Effects/Expansion
          1. Saint Thomas Aquinas -scholasticism -Aristitelian Logic. Read Summa Theologica.
          2. The Rise of the Medieval Universities
     D. Closing of the Medieval Frontier
          1. The Black Death

Complete a map showing the Crusades.
       

High School Ancient History Lesson 20: Fuedalism and the Emergence of Medieval Society



Note the attainment of security during such chaotic times with the emergence of a very unique relationship -feudalism. Note the tremendous influence feudalism had on every aspect of medieval society.

I. Feudalism -The Need for Security
     A. Mutual Dependency and Mutual Obligations
     B. Effects of Feudalism on Medieval Society
          1. Political Effect
          2. Economic Effect
          3. Social Effect

II. Social Classes of Medieval Europe
     A. Fighting Class
          1. Feudal Chivalry
               a. Military Prowess
               b. Loyalty or Trustworthiness
               c. Generosity
               d. Courtesy
               e. Love of Glory
          2. Religious Chivalry
               a. The Crusades
               b. John of Salisbury, The Statesman Book
               c. The Quest for the Holy Grail. 
                   -Read The Song of Roland
                   -Watch David Macaulay: The Castle.
     B. Working Class
     C. Praying Class

High School Ancient History Lesson 19: Charlemagne: The Consolidation of the Empire



Note the attainment of security for the first time since the fall of Rome with the emergence of a true Western society under the leadership of Charlemagne.

I. Charlemagne
     A. Charles Martel "The Hammer"
     B. Pepin the Short
     C. Charlemagne
          1. Military Leadership
          2. Christian (Pious) Warrior
          3. Government
          4. Carolingian Renaissance

II. 9th Century Invasions and the Collapse of the Carolingian Empire
     A. Louis the Pious

Complete maps: 1.) showing Charlemagne's Empire, including the Frankish Kingdom of 768, Areas Conquerored by Charlemagne and the Byzantine Empire, as well as the surrounding areas, 2.) showing the 9th Century Invasions of the Vikings, Magyars and Muslims.

February 2019 Snapshot Summary


February 2019 Snapshot Summary


 February was full of snow days and since we live an hour and a half away from Sam's college, he has had to drive in some nasty weather before classes were cancelled.
On one particular day, he drove through some really nasty weather and his siblings had been really worried about him. He was greeting home with lots of hugs.

All these beach snow pictures were taken by James.

 Meanwhile, James has been taking some photos of the more beautiful aspects of the weather.

 Before we moved to the beach, I never had any idea how beautiful snow and ice at the beach could be.



 
Deer tracks in the snow around our driveway.




On Chinese New Year we celebrated with take-out Chinese and Katie made some origami pigs as it is the Year of the Pig.
 We also celebrated Hope's birthday.
 Katie made cookies for St. Valentine's Day.
I have been learning a lot about large family budge cooking from Jammerill Stewart.
Shepherd's Pies before the mashed potato topping was added.


Quentin has been making granola on a regular basis.
Midas decided that the best way to keep us all home is to lay on the pile of coats by the front door.



 Alex and I have been enjoying a Geology science kit he got for Christmas.
 We put a piece of popcorn rock in vinegar...

 


 ...and crystals began to come out of the rock.


Sam testified at the Ways and Means Committee of Maryland's House of Representatives on a bill to provide a tax break on textbooks the first week week of college. If you would like to see him testifying, you can go here and right under the banner is 

Find Legislation:


Type in hb890 in the "By Number" box.
He appears at around 3:00:30 or so (around the end of the video).

photo by James
Homeschool Life
I have settled into a good homeschool schedule with Quentin and James. Below is the basic schedule. They have other subjects they are working on, but this is the bare-bones schedule that has to be done, even if we are busy or mildly sick.

Monday
Special Activity with Alex
Tuesday

Work one-on-one with James in Math and Science

Quentin works on English Composition and Literature  on his own


Wednesday

Special Activity with Alex
Thursday

Work one-on-one with Quentin in Math, Science and Shakespeare

James works on Literature in his own
Friday

Work one-on-one with James with Math and English Composition

Quentin works on History on his own
Saturday

Work one-on-one with Quentin in Math, Science and Shakespeare

James works on Literature in his own
Sunday

Work one-on-one with James with Math and History

Quentin works on English Composition and Literature
    How has your February been?


    photo by James

    High School Ancient History Lesson 18: Societies of Greatness: Byzantium and Islam



    Note the achievements made by these two societies outside of Western society, but also the tremendous influence they had on Western society.

    Complete the outline using your notes.

    I. Byzantium (Eastern Roman Empire)
         A. Justinian
              1. Territorial Expansion
              2. Religious Re-unification
              3. Roman Law

    II. Islam
         A. Muhammad
         B. The Koran (Qur'an)
         C. The Expansion of Islam
              1. Algebra, Al-khwariaini

    Make a map of the Muslim Empire including the major cities of Baghdad, Cairo, Cordoba and Damascus.

    High School Ancient History Lesson 17: Western Christendom: The Emergence of the Roman Church



    Note the goal of security and in achieving it how the emergence and dominance of the Roman Catholic Church was to evolve.

    Use the following outline to organize your research. Complete the outline using your notes.

    I. Church and State
         A. Western Christendom
         B. Structural Development of Christianity
         C. Christian Theological Development -Church Fathers.
              1. Saint Jerome
              2. Saint Ambrose
              3. Saint Augustine, Bishop of Hippo
         D. Importance of Rome
              1. First and Strongest Capital
              2. People turned to Bishop of Rome for leadership
              3. Early Rome Bishops were strong leaders
              4. Bishop of Rome was the successor to Saint Peter and thus the direct authority for the will of God. Read The Petrine Theory.
         E. The Attainment of Salvation
              1. Grace
              2. Sacraments
         F. Early Christian Monasticism
              1. Saint Benedict. Read Rule of St. Benedict.
         G. Missionary Activity of the Early Roman Catholic Church

    Make maps depicting the Early Middle Ages including the Frankish Kingdom, the Byzantine Empire and the Kingdom of Islam.

    High School Ancient History, Exam 2



    Essay Questions

    1. Evaluate the origins of Rome and the essence of "res publica."
    2. During the Roman Revolution the leaders of the Republic lost their gift for compromise. How did this revolution come about and what were the effects it had on the Roman Republic, as personified by the fall of Caesar and the rise of Octavian?
    3. Trace the development of Christianity from it's beginnings in the Roman Empire, showing both the good fortunes and the setbacks it encountered.
    4. Many causes have been given for the decline and fall of the Roman Empire. Analyze the various interpretations covered, being sure to consider economic, military, political and social causes. Be  sure to include what you think were the causes for the fall of Rome and why.

    Short Answer

    res public
    Cicero
    Ides of March
    Roman Law
    Tetrachy
    Edict of Milan
    Gaius Marius
    Sermon on the Mount
    Vergil
    Tiberius Gracheus
    Visigoths
    Battle of the Milvian Bridge
    Council of Nicaea (325 AD)
    Diocletian
    Age of the Martyr

    Ancient History Map Quiz 2

    After studying this map, on a blank map fill in where the six barbarian tribes originally resided and mark with an arrow the areas they invaded.
    The Fall of the Roman Empire
    source

    High School Ancient History Lesson 16: The Fall of Rome



    Note the loss of security within the Empire and the causes/interpretations that explain why Rome fell.

    Complete the outline using your notes.

    I. The Germanic Invasions
         A. The Huns
         B. Visigoths
         C. Vandals
         D. Franks
         E. Angles and Saxons

    II. The Fall of Rome
         A. Barbarization of the Empire from Within; Social and Economic History of the Roman Empire by Michael Rostovtzeff, and Tenny Frank's Race Mixture in the Roman Empire.
         B. Lack of Technological Advancements; F. W. Walbank, Decline of the Roman Empire in the West.
         C. Christianity; Edward Gibbons, Decline and Fall of the Roman Empire
         D. Manpower Shortage; A. E. R. Boak, Manpower Shortage and the Fall of the Roman Empire in the West
         E. Loss of Economic Freedom; W. L. Westerman, Economic Basis of Decline of Ancient Culture.
         F. Lack of any non-revolutionary means of reform; W Em Heitland, Roman Fate.
         G. Fall of an Ideal; David Tengwall

    III. Conclusions
         A. Instead of one, there would be several cultures (West, Byzantium, Islam) in the Mediterranean
         B. End of cultural civilization
         C. Change from Urban time Rural society
         D. Ancient Civilizations came to an end